Sexologisk konsultation
Det er ikke naturgivent at have et sexliv der bare fungere eller at have et helt afslappet forhold til sig selv og sin seksualitet. Af forskellige årsager, vil langt de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt i deres liv støde på vanskeligheder i den forbindelse. Vanskeligheder som de fleste håber på vil forsvinde med tiden og helt af sig selv, men som desværre sjældent forsvinder før man har konsulteret en sexolog. Det skyldes at et seksuelt problem som oftest kun er et symptom. Et symptom på en dybereliggende problemstilling med dertilhørende udviklingsmuligheder, som endnu ikke er blevet belyst.
Der er forskellige niveauer i behandlingen af seksuelle vanskeligheder og det er vigtigt at du vælger den fagperson som du ønsker at få hjælp fra med omhu. På Institut for Følelsesmæssig Sundhed er det Ingrid Hegland der varetager den sexologiske konsultation. Ingrid har speciale i manglende lyst og arbejder til dagligt i konsultationen 1:1, hvor hun beskæftiger sig med mange forskellige problemstillinger indenfor det sexologiske område.
Da seksuelle vanskeligheder kan dække over mange forskellige problemstillinger er det nødvendigt at kunne mestre forskellige tilgange, for at komme dem til livs. Ingrid gør overvejende brug aftre: Den eksistentielle, den psykodynamiske og den systemiske - og ofte i kombination med hinanden.
Derved sikrer vi os at du får den hjælp som du har brug for til at snakke om, samt arbejdet med det der er nødvendigt for at du kan nå derhen med dig selv og din seksualitet som du ønsker.
TERAPEUTISKE TILGANGE:
Den eksistentielle tilgang:
Den eksistentielle tilgang tager udgangspunkt i din nuværende livssituation. Måske er du lige blevet mor eller far, eller der er sket en uønsket ændring i dit arbejds- eller boligforhold. Eksistentielle kriser og vanskelige overgange i livet, kan påvirke vores seksualitet. Med en eksistentialistisk tilgang undersøger man om de seksuelle problemstillinger du pt. står med har rod i din nuværende livssituation og forskellige valg i dit liv.Eller om dine valg og nuværende situation har aktiveret dybereliggende problemstillinger, som først kommer op til overfladen og viser sig nu. Problemer af mere dynamisk karakter.
Den psykodynamiske tilgang:
Den psykodynamiske tilgang er en videreudvikling af den psykoanalytiske tilgang og adskiller sig bl.a. ved også at tage højde for den bevidste tænkning og ser klient-terapeutforbindelsen som en afgørende del af den terapeutiske proces. Begge tilgange tager dog udgangspunkt i at vi er nødt til at undersøge vores ubevidste, vores tidligere erfaringer og relationer for at forstå de måder, vi tænker og handler på i nutiden. De tager højde for de ubevidste konflikter du har med dig fra barnsben, når det gælder at have dit eget sunde seksuelle- og følelsesmæssige udtryk. Vi kigger altså på fortiden i det omfang det er nødvendigt for at forstå nutiden. Så du kan gøre dig fri af gamle udtjente måder at håndterer dine følelser på når du indgår i nære relationer. Den dynamiske tilgang hjælper dig med at identificere evt. tidlige tillærte relations-mønstre, der giver dig problemer i dit nuværende liv/voksne liv. Her undersøger vi din familiebaggrund og tidligere relations-modeller for at få en bedre forståelse for de problematikker der udspiller sig i dit liv lige nu og her. Problemer i forbindelse med intimitet, differentiering og kommunikation adresseres og erstattes af nye og sundere måder at være i verden på.På den måde opnår du et meget bedre forhold til dig selv og de mennesker som du har i dit liv.
Den systemiske tilgang:
Har fokus på den relation du indgår i og ser på parforholdet som et system, der påvirker dit sexliv og omvendt. Den systemisk tilgang har fokus på at reparere det 'system', som et par eller en familie har skabt indbyrdes. Her får man syn for hvordan ens egen adfærd og måde at kommunikere på påvirker ens partner og parforhold og lærer at lokalisere samt afhjælpe de uhensigsmæssigheder man selv bidrager med. Denne tilgang hjælper parterne til at blive opmærksomme på de kommunikationsmønstre de har udviklet i deres forhold såvel som i deres intimitet og seksualitet. Den enkelte får mulighed for at udvikle mere empati og større følelsesmæssig intelligens hvor der er brug for det og kommunikationsfærdighederne for de to parter udvides.
Der kan være mange årsager til at man har brug for at konsultere en sexolog. Herunder finder du en liste over de problemstillinger folk typisk henvender sig med i Ingrids konsultation. Hvis din problemstilling ikke lige fremgår af listen eller du af andre grunde er i tvivl om hvorvidt den ligger indenfor hendes område, skal du endelig bare kontakte hende. At din henvendelsesårsag måske viser sig at være atypisk er ikke ensbetydende med at du ikke kan få den hjælp du har brug for. I nogle tilfælde viser det sig dog, at det ikke er en sexolog, menen helt anden fagperson som eks. en læge, fysioterapeut eller afspændingspædagog der skal ind over for at løse problemet. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte Ingrid såI sammen kan finde ud af hvad du har brug for og derved sikre at du får den rette hjælp og vejledning.
Typiske henvendelsesårsager og problemer folk kommer for at få hjælp til:
- Manglende eller nedsat sexlyst
- Lavt (seksuelt) selvværd
- Manglende udbytte eller nydelse ved intimitet
- Vanskeligheder ved at opnå orgasme
- Manglende accept af sin egen eller partners seksualitet
- Vanskeligheder ved at give udtryk for seksuelle behov og ønsker grundet ubevidste dynamiske processer
- Manglende kommunikative færdigheder; manglende evne til -på en tydelig måde- at sige hvad man vil have, hvornår man vil have det og hvordan man vil have det
- Rejsningsbesvær i form af manglende eller svingende rejsning
- For tidlig eller sen sædafgang
- Pornoafhængighed
- Tvangsmæssig tilgang til sex
- Manglende evne til at bruge sine sanser i sin seksualitet
- Vanskeligheder i forhold til at se og fornemme hvor ens partner er seksuelt
- Seksuelle traumer eller misbrug
Flere af de ovennævnte problematikker har stor indvirkning på og betydning for parforholdet. Når det gælder at komme problemerne til livs hurtigst muligt, finder mange par det derfor mere effektivt at gå i parterapi.
Hvis du ønsker en sexologisk konsultation sammen med din partner er det en tid til parterapi du skal bestille. Læs mere om hvad der kendetegner parterapi på Institut for Følelsesmæssig Sundhed og hvor den adskiller sig fra andre former her
Har du spørgsmål store som små eller ønsker du at bestille en tid, kan du gøre det her