Depression
Ligesom med angst er der mange måder forstå depression på og mange myter omkring depression. En ting er dog sikker: depression er ikke bare at have en dårlig dag og depression kan se ud på mange måder.
Der kan være mange grunde til at mennesker oplever depressioner en eller flere gange i livet. Ikke alle oplever det men mange gør i større eller mindre grad.
Problemet med ordet ”depression” er at det ikke er andet end en symptombeskrivelse, hvilket jo er fint nok, men ikke siger noget om hvorfor man er deprimeret, blot at man oplever:
- En følelsesmæssig nedtrykt stemning: Føler sig trist, tom eller håbløs
- Mangler interesse for ting, man plejer at kunne lide - har mindre glæde af hobbyer,
- Reduceret interesse for sex.
- Social tilbagetrækning - undgår sociale situationer, taber kontakt med venner.
- Træthed: Daglige opgaver kan føles sværere og tage længere tid, såsom vask og omklædning om morgenen, som man måske ikke orker
- Følelse af rastløshed i kroppen
- Ændringer i søvnmønstre: Søvnløshed eller overdreven søvn.
- Ændringer i appetitten: Tab af appetit eller øget appetit.
- Øget irritabilitet: Få irriteret lettere end normalt.
- Følelser af værdiløshed og skyld: Tænker over tidligere begivenheder og bebrejder sig selv
- Koncentrations- og hukommelsesproblemer: Tanker og tale kan være langsommere.
- Fysiske smerter og smerter: Uforklarlig hovedpine, mavesmerter eller muskelsmerter.
- Selvmordstanker eller selvmordsforsøg: Dette kan signalere en alvorlig depression
De fleste mennesker har nogle af disse tanker og følelser, eller oplever nogle af disse adfærd på forskellige tidspunkter i deres liv. Forskellen ved depression er, at nedtryktheden tilsyneladende aldrig letter eller går væk, og de kommer i vejen for at leve dit liv som du vil.
Ofte er tilstanden forbundet med meget selvkritiske tanker, i selvdestruktive sætninger man siger til sig selv, såsom
"Jeg er en fejl."
"Det er min skyld."
"Intet godt vil nogensinde ske for mig."
"Jeg er værdiløs."
"Livet er ikke værd at leve."
"Folk ville have det bedre uden mig."
Disse meget selvdestruktive tanker, er en væsentlig del af årsagen til nedtryktheden.
En anden væsentlig grund til nedtryktheden kan være en sorg der ikke er bearbejdet, i forbindelse med et tab af en person, et job, elleer noget førlighed.
Undertryk vrede giver depression
Undertrykt vrede fører ofte også til en deprimeret tilstand. Det er ikke ualmindeligt at mennesker har undertrykt stærke følelser igennem hele deres liv, siden barndommen og en eller flere begivenheder i deres nuværende liv, trigger - udløser – depressionen, der altså er et symptom på at klienten undertrykker stærke følelser, er meget selvkritisk, ikke har energi til at stå op for sig selv eller give udtryk for, endsige mærke deres behov.
Nogle får medicin af deres læge og så længe doserne ikke er for høje er det ikke en forhindring for at kunne arbejde psykoterapeutisk med de bagvedliggende årsager. I nogle tilfælde er medicin og terapi ganske virkningsfulde sammen.
Nogle forskere ser depressionen som en måde at håndtere underligge konflikter og problemer, hvilket vi er meget enige i. På en måde bliver man deprimeret fordi man ikke ved hvad man ellers skal gøre. Det er ikke en bevidst beslutning, men en slags overlevelses handling, en måde at håndtere stærke følelser, fordi man ikke har andre måder at gøre det på.
Eksempelvis vender man vreden indad, fordi man ikke har lærte at det er ok og sundt at være vred og sætte sine grænser. I stedet lader man sig behandle dårligt og græder over det, mens man i virkeligheden er vred. Andre vender kritik og uenighed de i virkeligheden har ift andre indad mod dem selv og bliver urealistisk selvkritiske.
Dette er en enkel måde at forstå depression på, nogle gange er det enkelt, andre gange meget komplekst.
Derfor, da depression blot er et navn på en tilstand, der peger på følelsesmæssige problemer, vil vi sammen med dig undersøge:
- Hvordan oplever du at være deprimeret - krop, tanker, følelser
- Er du interesseret i at finde ud af om der er en sammenhæng mellem dine symptomer og din følelser?
- Hvornår startede dette?
- Har du været deprimeret før?
- Hvornår?
- Hvad skete der i dit liv da?
- Hvad var nogle af de konkrete situationer og relationer hvor der skete noget der måske kan have udløst din depression, hvor ”filmen knækkede”, som nogle udtrykker det.
Vi vil sammen med dig undersøge dynamikken i denne depression tilstand, hvordan denne nedtrykte følelsesmæssige tilstand bliver skabt indeni dig, så du selv tydeligt kan se det og forstå det så du fremover bedre kan forstå dit eget følelsesliv. Vi betragter altså depression som en følelsesmæssig tilstand, der også kan ændres ved at arbejde med underliggende følelser og indre konflikter der står i vejen for at leve i bedre kontakt med sig selv.